aura 51 smart electric fountaine pajot sailing catamarans img miniature 430x400

AURA 51 Smart Electric – Nagy lépés az ökohajózás felé

  2030-ra a Fountaine Pajot által szállított összes katamarán 100%-ban elektromos lesz. E cél elérése érdekében a Hajógyár létrehozott egy innovációs platformot, OD Sea Lab-ot, és mindenekelőtt a független GHG protokoll (Greenhouse Gas Protocol) alapján teljes átvilágítást végeztetett karbonlábnyomáról.

  „Bolygónk megőrzésében való felelősségünk tudatában nagy kulturális változáson megyünk keresztül, és az új generáció is sokat vár tőlünk az új korszak hajnalán. Tulajdonosaink igényei változtak, ma már elvárás a hajójuktól, hogy a magas szintű kényelem mellett legyen környezetbarát is. Egy külső audit során megállapították, hogy jelenleg a szénlábnyomunk 20%-a a gyártásból, 80%-a pedig a hajók használatából származik.” mondta Romain Motteau, vezérigazgató-helyettes.

  Az első elektromos motorok az AURA 51 SMART ELECTRIC-en

  A csak egy belső égésű és 2 villanymotorral felszerelt Aura 51 a teljes elektromosság felé halad. Ez az Aura 51, a Fountaine-Pajot új modellje az általa képviselt új technológiában különbözik elődjeitől A fejlesztések magukban foglalják a két pod-ot – egyet-egyet minden hajótest alatt, amelyek meghajtják a hajót -, miközben a napelemek által biztosított energia mellett még a hidrogenerátoruk is áramot termel.

  Több mint egy éve indítottuk el a Smart Electric projektet. A Fountaine Pajot több francia céggel is együttműködött, amelyek a teljesítményelektronika, az energiagazdálkodás és a tengeri meghajtás terén szerzett szakértelmükről ismertek. Nemcsak az volt a célunk, hogy egy villanymotoros hajót tervezzünk, hanem új megközelítést is szerettünk volna egy teljesen elektromos hajó létrehozásával, amely új élményt nyújt a fedélzeti életben és a hajó használatában.

  Vevőink számára ez egy teljesen új élmény, zéró emissziós élmény, amely ráadásul teljesen zajmentes! Ez az ambiciózus projekt is bizonyítja, hogy a Fountaine Pajot csoport képes gyorsan haladni a szén-dioxid-kibocsátás megszüntetése felé. Ennek a rendszernek az architektúrája erős és rendkívül hatékony villanymotorokat tartalmaz, amelyeket hajóinkra szabtak, és rögzített vagy összecsukható propellerekkel vannak felszerelve, amelyeket kifejezetten a teljesítmény optimalizálására terveztek. Ezeket a motorokat úgy tervezték, hogy vitorlázás közben, hidrogenerátor üzemmódban a maximális energiát állítsák elő.

  A fedélzeti energia teljes körű kezelése érdekében személyre szabott elektronikát is kifejlesztettünk. A rendszer kezeli a hajó teljes energiatermelését is, beleértve a napelemeket, a hidrogenerátort és szükség esetén az egygenerátoros automatikus energiatermelést is! A tároláshoz nagy kapacitású lítium akkumulátorokat használunk, amelyek több órányi motorozást tesznek lehetővé, és teljes önellátást biztosítanak horgonyzáskor!

  Ezenkívül az egyedi fejlesztésű szoftver lehetővé teszi a teljes rendszer vezérlését. Része, egy új kiegészítő interfészt mely képes a meghajtás, az energiafogyasztás és -termelés valós időben történő kezelésére. Az Aura 51 Smart Electric több mint 60 technikus, mérnök és elektromos szakértő együttműködésének eredménye, akik több hónapon keresztül dolgoztak egy egyedülálló élmény kialakításán. Ez az OD Sea Lab innovációs platform egyik nagyszerű példája. ”

  Mathieu Fountaine, vezérigazgató-helyettes és a Smart Electric projekt vezetője.